ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1471 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Késik a bejelentés módosításának lehetősége az EKAER szám lezárását követően

2020-02-17

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) 2020. január 1-jétől hatályos, új rendelkezése lehetőséget biztosít a közúti ellenőrzés során feltárt hiányosságok utólagos módosítására az EKAER online felületén keresztül.

Az új rendelkezés (Art. 113/A. §) szerint, ha az adózó az EKAER szám megállapítása érdekében tett bejelentésben az Art. végrehajtására kiadott miniszteri rendeletben meghatározott módosítható adatot hibásan adta meg, akkor a lezárt bejelentést egy alkalommal, az EKAER szám lezárását követő 3 munkanapon belül, legkésőbb az állami adó- és vámhatóság adott szállítmánnyal közvetlenül összefüggő ellenőrzésének megkezdéséig – az EKAER-ben ezen célra rendszeresített felületen elektronikusan – módosíthatja. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának helye nincs.

A bejelentés módosítása esetében a bejelentő pótlék megfizetésére köteles, melynek összege módosítható adatonként 5 ezer forint az érintett tételsorok számától függetlenül. A pótlék a bejelentést követő munkanapon esedékes, annak elengedésére, mérséklésére nincs lehetőség, megfizetésére részletfizetés nem engedélyezhető.

Tekintettel azonban arra, hogy a módosítási lehetőség informatikai fejlesztést igényel, így a 2019 decemberében elfogadott adócsomag egy átmeneti rendelkezést (Art. 274/F. §) iktatott az Art. szabályai közé, mely kimondja, hogy az Art. 2020. január 1-jével hatályba lépő, az EKAER szám lezárását követő módosítására vonatkozó szabályozást első alkalommal a 2020. március 1-jét követően teljesített bejelentésekre lehet alkalmazni.

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Adópraxis (2020-02-17)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról