ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1421 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Magyarország megkapta a vám- és áfamentességet az egészségügyi védőfelszerelések behozatalára

2020-04-07

Az Európai Bizottság 2020. április 3. napján megjelent határozata szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel az ingyenesen szétosztott, külföldről behozott egészségügyi védőfelszerelések vám- és áfamentesek - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Magyarország – az Európai Unió országainak többségével együtt – 2020. március 25-én kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a szájmaszkok, lélegeztetőgépek és egyéb, a koronavírus okozta járvány elhárításához szükséges egészségügyi felszerelések vám- és áfamentességére vonakozóan.

Az Európai Bizottság soron kívül megtárgyalta az országok kérelmét, és 2020. április 3. napján kiadott határozatával döntött a koronavírus járvány hatásaival szembeni fellépéshez szükséges áruk vám- és áfamentességéről. [A Bizottság (EU) 2020/491 határozata].

A határozat értelmében vámmentesen és hozzáadottérték-adótól mentesen behozhatók azok az áruk, amelyek az alábbi felhasználási célok egyikét szolgálják:
a)    állami szervezetek (ideértve az állami szerveket, közintézményeket és egyéb közjogi intézményeket), illetve a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott szervezetek által a járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek részére kerülnek ingyenesen kiosztásra,
b)    ingyenesen a járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek rendelkezésére bocsátják, de az áruk az állami szervezetek (ideértve az állami szerveket, közintézményeket és egyéb közjogi intézményeket), illetve a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott szervezetek tulajdonában maradnak.

A vám- és áfamentesség további feltétele, hogy az áruk szabad forgalomba bocsátás céljából állami szervezetek (ideértve az állami szerveket, közintézményeket és egyéb közjogi intézményeket) vagy a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott szervezetek által vagy nevében kerülnek behozatalra.

Az áruk vám- és áfamentesen kerülnek behozatalra akkor is, ha azokat szabad forgalomba bocsátás céljából segélyügynökségek hozzák be a járványnak vagy a járvány veszélyének kitett, illetve a járvány leküzdésében részt vevő személyek részére biztosított katasztrófasegély nyújtásának időszakában felmerülő szükségleteik kielégítése céljából.

A határozat nem sorolja fel tételesen, hogy milyen árukra vonatkozhat a vám- és áfamentesség. A határozat csupán azt határozza meg általánosságban, hogy a koronavírus járvány hatásaival szembeni fellépéshez szükséges árukra vonatkozik a mentesség.

A vám- és áfamentesség további feltétele, hogy az áruk eleget tegyenek az 1186/2009/EK rendelet 75., 78., 79. és 80. cikkében, valamint a 2009/132/EK irányelv 52., 55., 56. és 57. cikkében meghatározott feltételeknek. E rendelkezés figyelembevételével például a mentességet élvező szervezetek az érintett termékeket az illetékes hatóságok előzetes értesítése nélkül nem adhatják kölcsön, nem adhatják bérbe, illetve ellenérték fejében vagy ingyenesen nem ruházhatják át.

A Bizottság határozata visszamenőlegesen, a 2020. január 30. és 2020. július 31. közötti behozatalokra alkalmazandó. Ennek megfelelően a határozat hatályba lépése és kihirdetése közötti időszakban a feltételeknek megfelelő áruk esetén megállapított és megfizetett vám és áfa visszaigényelhető.

A Bizottság határozata 2020. július 31. napjáig marad hatályban. Ezen időszak lejárta előtt a Bizottság ismételten felülvizsgálja a helyzetet, és szükség esetén a tagállamokkal egyeztetve meghosszabbítja a mentességet.

A visszaélések elkerülése érdekében a tagállamoknak 2020. november 30-ig tájékoztatniuk kell a Bizottságot a járvány okozta hatások leküzdésére vám- és áfamentesen importált áruk jellegéről és mennyiségéről, továbbá a szóban forgó áruk szétosztására vagy rendelkezésre bocsátására feljogosított szervezetekről, illetve az áruk járvány hatásaival szembeni fellépéstől eltérő célú felhasználásának megakadályozása céljából hozott intézkedésekről.

(Adópraxis Szerkesztőség)

Lezárva: 2020. április 7.

 

Adópraxis (2020-04-07)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról