ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1126 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2022-08-02 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Nyugtaadás vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken

Megszűnt az PTGSZLAH nyomtatványon történő adatszolgáltatás

2021-01-28

A Pénzügyminisztérium rendelete megszüntette az adatszolgáltatási kötelezettséget a nyugta helyett kibocsátott számlákról.

Az Áfa tv. lehetőséget biztosít arra, hogy az az adóalany, aki a Pénztárgép rendelet alapján online pénztárgép használatára kötelezett, a nyugtakibocsátási és adatszolgáltatási kötelezettségét ne online pénztárgéppel, hanem az Áfa tv. rendelkezéseinek megfelelő számla kibocsátásával teljesítse. Amennyiben az adóalany ezt a lehetőséget választja, akkor mentesül a gépi kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség alól.

Ezen adóalanyokat az 50/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 9/C. §-a alapján adatszolgáltatási kötelezettség terhelte, melyet havonta a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig elektronikus úton kellett teljesíteni az adóhatóság felé a PTGSZLAH jelű nyomtatvány benyújtásával.

E kötelezettséget szüntette meg az egyes bizonylatolással kapcsolatos közvetett adózási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet 2021. január 4-i hatállyal. Ennek megfelelően nem kell a PTGSZLAH jelű nyomtatványon adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni a 2021. január 4-ét vagy azt követően kiállított azon számlák vonatkozásában, amelyeket az adóalany gépi kiállítású nyugta helyett bocsát ki.

(Lezárva: 2021. január 25.)

Adópraxis (2021-01-28)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról