ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 994 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A nyitás után is marad 5 százalék az elviteles étel- és ital áfája

2021-06-08

A vendéglátó üzletekre vonatkozó korlátozó intézkedések hatályának időtartama alatt továbbra is megmaradt az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra bevezetett 5 százalékos adómérték.

A továbbra is érvényben lévő 5 százalékos adómérték azokra az ételekre és italokra vonatkozik, amelyek helyben fogyasztáskor is 5 százalék alá esnének (a kedvezményes adómérték alkalmazhatóságát az étkezőhelyi vendéglátásban az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. sora alapján kell megállapítani.), ugyanakkor az a kiszállítási díjra továbbra sem érvényes.

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele, hogy a vendéglátó üzletnek alkalmasnak kellett lennie a helyben történő fogyasztásra a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedések hatálybalépését megelőzően. Nem függ azonban az alkalmazása attól, hogy az érintett vendéglátó üzlet (amely egyébként alkalmas a helyben történő fogyasztás biztosítására) ténylegesen lehetővé teszi-e az ételek-italok helyben (teraszon vagy zárt térben) történő fogyasztását.[3] 

Az említett feltételekkel a kedvezményes adómérték a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet hatályba lépése, vagyis 2020. november 14. napja óta folyamatosan alkalmazható. E jogszabály a kedvezményes adómérték alkalmazhatóságát a vendéglátó üzletekre a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló előírásokra hivatkozva, ezen intézkedések hatályának időtartamához köti. A jogalkotói szándékkal összhangban tehát a vendéglátó üzleteket érintő intézkedések legújabb, 2021. május 23-ától hatályos módosulását követően továbbra is alkalmazható a kedvezményes adómérték az étel-ital elvitellel, házhoz szállítással megvalósuló értékesítésére. 

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltételeiről részletesen külön tájékoztatóban olvashat.

 

dr. Veress Júlia (2021-06-08)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról