ÁFA Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Áttérés SZJA-ról katára: legfontosabb gyakorlati teendők

2022-02-08

A 2021-es katás szigorítások kapcsán, majd idén, az átalányadó adta kedvező lehetőségek miatt is elsősorban a kata alóli kilépés lehetőségeit volt érdemes elemezni. Természetesen előfordulhat fordított eset is, amikor a személyi jövedelemadó rendszerét hagyná el egy egyéni vállalkozó a kisadózó vállalkozások tételes adója kedvéért.

Katába belépni ugyebár bármikor év közben is lehet, de a kata-adóalanyiság mindig csak a bejelentés megtételét következő hó elejétől kezdődik meg. Mindenek előtt természetesen azt kell tudni, hogy nem lehet a katázást választani az alábbi esetekben:

  • a vállalkozás adószámát az adóhatóság a bejelentés évében, vagy azt megelőző évben törölte; vagy
  • a vállalkozás a bejelentkezés évében bérbeadásból (ÖVJT/TEÁOR 2008 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése) szerzett bevételt; illetve
  • a vállalkozás a bejelentés megtételekor végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll.

Gyakorlati teendők összefoglalása, ha az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó hatálya alól kerül át a kisadózó vállalkozások tételes adójába:

1. Az első és legfontosabb teendő, hogy azon hónap utolsó napjáig küldjük be az aktuális évi ’T101E jelű változásbejelentő nyomtatványt, amelyben még SZJA szerint szeretnénk adózni. Ezen nyomtatvány A02-es lapján található 14. blokk felső részében a „Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá…” sort kell jelölnünk, valamint a TAJ számunk beírása után, hogy főállású vagy mellékállású kisadózónak minősülünk. Az is rendkívül fontos, hogy a főállású katások biztosítási jogviszonya kizárólag a megfelelő rubrika jelölésével tud létrejönni, tehát azt se felejtsük el beikszelni!

2. Ha KATA alá megy át egy eddig SZJA szerint adózó egyéni vállalkozó, akkor a főállású egyéni vállalkozói státuszát meg kell szüntetni az aktuális hónap zárónapjával a ’T1041-es jelű bejelentőlapon, és innentől amíg katásként adózik, a havi ’58-as járulékbevallás beküldésére sem lesz kötelezett.

3. Ne felejtsük el, hogyha ugyanazon adóévben két adónem alá is tartoztunk, akkor a bevételeinkkel két külön bevallásban kell elszámolnunk következő évben. 

Az SZJA bevallás benyújtásának határideje következő év május 20-a, a KATA bevallásé pedig február 25-e.

4. Iparűzési adóban változásbejelentőt kell küldeni a KATA adózási mód kezdetét követő 45 napos jogvesztő határidőn belül, ha a fix tételes adót (évi 2 x 25.000 Ft, 2022-ben évi 2 x 12.500 Ft) szeretnénk választani. Ebben az esetben a tört időszakra záró bevallást is be kell adni. 
Amennyiben viszont az aktuális adóévre nem választanánk a fix tételes IPA-t, akkor majd következő év május 31-ig a főszabály szerint kell éves iparűzési adóbevallást készítenünk. 
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fix tételes IPA-ra következő év tekintetében mindig az adott év február 15-ig van lehetőségünk átjelentkezni, amely ugyancsak jogvesztő határidő. Ha e választásunkat továbbiakban is fenn kívánjuk tartani, akkor azt nem kell minden év február 15-ig bejelenteni.

Kapcsolódó
katabol-altalanyadora-atteres-teendoi

A katából átalányadóra áttérés gyakorlati teendői

A 2022-es adóváltozások egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért fejleménye az átalányadó szabályainak megváltozása. A módosítások a katások jó részét adózásuk újragondolására vagy az átalányadóra való áttérésre ösztönözheti. Mit kell tennünk, ha át akarunk térni a személyi jövedelemadó hatálya alá?

5. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az általunk használt számlázó program beállításai közé vegyük fel kisadózói státuszunkat, hiszen a jövőben a „Kisadózó” kifejezésnek kötelezően szerepelnie kell a kibocsátott számláinkon. Amennyiben még mindig kézi számlákat állítunk ki, akkor arra is gondoljunk, hogy a számláinkon elhelyezett pecsétünket is módosítanunk kell, vagy akár kézzel is ráírhatjuk ezt a kifejezést a számláinkra.

6. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy 2021-től él az a szabályozás (Kata tv. 13. § (2) bekezdése), mely szerint a kisadózó vállalkozásnak írásban értesítenie kell belföldi adóalany partnereit katás státuszának keletkezéséről és megszűnéséről.

Fülöp Olga (2022-02-08)

A 2023 decemberében életbe lépett adózási változások érinti az egyéni vállalkozók könyvelését. A szüneteltetés alatti bevétel és kiadások kezelése jelentősen módosult, ezért fontos, hogy részletesen megismerjük ezeket a változásokat. A Tb és Adó különszám részletesen elemzi ezeket a szabályváltozásokat, és a szakértők az általuk összeállított anyagban tanácsokkal segítik az érintetteket. Szerezze be a legfrissebb információkat az egyéni vállalkozók számára fontos adózási változásokról! Kattintson ide a különszámért!

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról