ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 665 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egyéni vállalkozó által befogadható számla adattartalma

2022-05-04

A kötelező számlaadat-szolgáltatás adóhatósági tapasztalatai és adózói problémái már nagyjából egy éve vetnek fel újabb kérdéseket és fogalmaznak meg aktuális problémákat. Az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos felvetések köréből ezúttal egy előfizetői kérdést elemzünk.

A kérdés úgy merült fel, hogy egyéni vállalkozó befogadhat-e olyan számlát, amelynél a neve mellett nem tüntetik fel az e.v. feliratot? Továbbá (jellemzően szolgáltatóktól): befogadhat-e olyan számlát, amelyen a vevő neve-ként a lakáscímét tüntetik fel, és a NAV online számla rendszerébe is azt jelentik le (ami nem székhelye/telephelye), ugyanakkor feltüntetik helyesen a fogyasztás tényleges helyét is, amely viszont a valós székhelye. Az e.v. adószáma szerepel a számlákon. Elszámolhatja-e az e.v. a költséget és levonhatja-e az áfát az ilyen számlák után?

Az 'e.v.' rövidítést, vagy 'egyéni vállalkozó' kifejezést az egyéni vállalkozó köteles az általa kiállított bizonylatokon (a számlán is) feltüntetni.
Az Áfa tv. 169. §-a nem tartalmaz olyan szabályt, miszerint, ha a vevő egyéni vállalkozó, akkor az 'e.v.', vagy 'egyéni vállalkozó' kifejezést a számlán fel kell tüntetni, de ezt nem is tiltja.

A kérdésben leírt helyzet (a szolgáltató a vevő lakásának címét tüntetni fel a számlán) abból adódik, hogy a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződést a magánszemély nem egyéni vállalkozóként kötötte, ezért nem ebbéli státusához kapcsolódó cím szerepel a szolgáltató adatbázisában.
Álláspontunk szerint ettől függetlenül a számla alapján költség számolható el, valamint az áfa is levonható, feltéve, hogy a vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó költségről van szó.

Bonácz Zsolt (2022-05-04)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról