ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 179 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Osztrák megrendelőnek végzett munka számlázási kérdései

2023-10-01

Közösségi adószámmal rendelkező magyar kft. Ausztriában vállal egy építkezésen tetőfedési munkát. Szükséges-e ausztriai adószámot igényelni?

Ami az áfa és számlázás kérdéseit illeti: ha a vállalkozó magyar adószámmal számlát állít ki, azt áfamentesen állítja-e ki az ausztriai adóalany építtető részére? Továbbá, ha Ausztriában vásárol anyagokat az építkezéshez, azt vásárolhatja-e áfamentesen, tekintettel a közösségi adószámára?

A kérdésben leírtak szerint a megrendelő egy osztrák vállalkozás.
A tetőfedés ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás, amely a közösségi szabályozás alapján az ingatlan fekvése szerinti tagállamban adózik áfa tekintetében. Ennek megfelelően az Áfa tv. 39. §-a alapján ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás esetén a teljesítés helye az ingatlan fekvése.
Ha az osztrák szabályozás szerint a Kft. – mint a szolgáltatás nyújtója – köteles áfa fizetésére Ausztriában, akkor áfaalanyként be kell jelentkeznie az osztrák adóhatóságnál.
Ekkor osztrák adószáma alatt kell számláznia (tehát nem számlázhat magyar adószáma alatt) az osztrák szabályozás szerinti adómértékkel.
A Kft. akkor számlázhat magyar adószáma (közösségi adószáma) alatt, ha az osztrák szabályozás szerint az áfa fizetésére az osztrák vállalkozás kötelezett.

Ha a Kft. Ausztriában vásárol anyagot, akkor az osztrák eladó nem számlázhat áfamentesen, mivel az anyagokat a Kft. nem viszi ki Ausztriából hanem, az Ausztriában végzett munkához felhasználja.
Az anyagokat értékesítő osztrák vállalkozás a közösségi szabályozás szerint (az osztrák szabályozás nem lehet ellentétes a közösségi joggal), akkor számlázhatna áfamentesen, ha az általa értékesített terméket az értékesítő, vagy a Kft. (mint vevő), vagy bármelyikük megbízásából más személy elfuvarozza Ausztriából Magyarországra.
Áfamentesség hiányában az osztrák eladó az osztrák szabályozás szerinti áfát köteles felszámítani.

Bonácz Zsolt (2023-10-01)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról