ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 2254 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ki a felelős, ha a számlázó program nem rendelkezik AEA funkcióval?

2017-02-23

A számlázó programoknak 2016. január 1-jétől rendelkezniük kell az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval. Amennyiben a számlázó program nem rendelkezik ezzel a funkcióval, akkor annak adójogi következményei vannak. Ilyenkor a fő kérdés, hogy ki a felelős a funkció hiányáért? A program fejlesztője vagy a felhasználó?

A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (a továbbiakban Rendelet) 8. § (1) bekezdése szerint a számlázó programmal szemben követelmény, hogy
a) a számlázó program kihagyás és ismétlés nélküli, folyamatos sorszámozást biztosítson, és
b) a számlázó programot az állami adóhatóságnál bejelentsék, és
c) rendelkezzen „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” (röviden: AEA) funkcióval.

A Rendelet 10. § (1)-(2) bekezdése szerint a számlázó program értékesítésekor, rendelkezésre bocsátásakor az értékesítő, rendelkezésre bocsátó köteles a vevő, felhasználó részére átadni vagy egyéb módon rendelkezésére bocsátani a számlázó program fejlesztője által készített felhasználói dokumentációt, melynek tartalmaznia kell a számlázó program működésére, használatára vonatkozó részletes leírást és a számlázó program valamennyi funkciójának ismertetését.

Fentieknek szerint az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval a számlázó programnak kell rendelkeznie, vagyis ez egy számlázó programmal szembeni követelmény. A funkció használatával adatexportot kell végezni, ami a Rendelet értelmében az adóalany által elektronikus adathordozón tárolt adatoknak az adóhatóság rendelkezésére bocsátása.
Vagyis az adatszolgáltatásnak a megfelelő tartalommal és szerkezetben történő teljesítése az ellenőrzött – számlázó programmal kiállított számlái adatainak tekintetében adatszolgáltatásra kötelezett – adóalany felelőssége.

Ettől függetlenül fontos megjegyezni, hogy az Art. 172. § (1) bekezdés h) pontja külön tényállásban rendelkezik arról, hogy az adózó mulasztási bírsággal sújtható, ha a külön jogszabályban meghatározott feltételek megsértésével állít elő és/vagy hoz forgalomba nyomtatványt, számlázó programot. Amennyiben tehát a számlázó program nem felel meg a Rendelet követelményeinek – így például nem rendelkezik „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval –, úgy a számlázó programot előállító, forgalmazó adózó felelőssége is felmerülhet a 2016. január 1-jén, illetve azt követően értékesített számlázó programok tekintetében. Azonban nem merül fel a számlázó program előállítójának a felelőssége például abban az esetben, ha a számlázó program használója nem vásárolja meg tőle az új funkció kapcsán elvégzett frissítéseket.

Szerző:

dr. Teszéri-Rácz Ildikó

adójogi szakjogász, adószakértő

2017-02-23

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról