ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 855 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Áfakulcsok és áfagyűjtők a vendéglátásban

2020-08-07

Közismert, hogy a vendéglátás körében készített ételek és italok különböző áfa-kulcsokkal adóznak és ennek megfelelően különböző, "A", "B" és "C" jelű forgalmi gyűjtőkben kell azok számláit elhelyezni. Az ellenőrzési tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a vendéglátósok körében az online pénztárgép forgalmi gyűjtőjének használata bizonytalan, sok a tévesen használt gyűjtő, ami helytelen általános forgalmi adókulcs használatával is jár.

Az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített étel, a nem alkoholos ital helyben történő elfogyasztása kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal adózik, amit az online pénztárgép „A” jelű forgalmi gyűjtőjében kell rögzíteni. Ennek feltétele a TESZOR’15 56.10 alá tartozó, Áfa tv. szerinti szolgáltatás.

A helyben készített étel, a nem alkoholos ital elvitelre történő értékesítése, illetve annak házhozszállítása az azonnali fogyasztáshoz szükséges kiegészítő szolgáltatások hiányában termékértékesítésnek minősül. Így az ellenértéket 27 százalékos áfa terheli, amit a „C” jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni. A felmerülő járulékos költségek, mint például a csomagolással, a termék kiszállításával kapcsolatos költségek, beépülnek az árba, így az étel 27 százalékos adókulcsával adóznak.

2022-es Adócsomag

Figyelni kell arra, hogy ha az elvitelre kért, illetve házhoz rendelt étel túlnyomórészt lisztből készül és a vámtarifaszáma 1901-ből, 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90, mint például az elősütött és megsütött pizza, a hamburger, a lángos, akkor a termékértékesítés miatt az adó mértéke 18 százalék. Ebben az esetben a megrendelt termék kiszállítási díja, csomagolási költsége 18 százalékkal adózik, amit a „B” jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.

Ha a nem alkoholos italt nem helyben készítik, vagy az ital alkoholos, akkor az adómérték 27 százalék, amit a „C” jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.

Vonatkozó jogszabályi rendelkezések:
- a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 3. számú melléklet C) részének 1. 1. pontja
- az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 9. § -a, 70. § (1) bekezdés b) pontja, 82. §-a, a 3. számú mellélet 2. részének 3. pontja, a 3/A. számú melléklet I. részének 4. pontja
- a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv végrehajtási rendeletének megállapításáról szóló 282/2011/EU rendelet 6. cikkének (1) bekezdése

(NAV)
 
Lezárás: 2020. augusztus 3.
 

Adópraxis (2020-08-07)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról