ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1198 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája

2020-11-16

Öt százalékra csökken az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételek és italok áfája az éttermek zárva tartásának átmeneti időszakára a Kormány döntése alapján.

A Kormány a 2020. november 4-étől ismételten kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel az Országgyűlés felhatalmazása alapján újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezetett be a koronavírus-világjárvány gazdasági következményeinek enyhítése érdekében. 

A Kormány elfogadta, és a Magyar Közlöny 246. számában megjelent 498/2020. (XI. 13.) rendeletével 2020. november 14-i hatállyal 5 százalékra csökkentette az általános forgalmi adó mértékét azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, mely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén 5 százalékos adómérték alá tartozna.

Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. sora alapján 5 százalékos adómérték alá tartozik az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom.

Ahhoz, hogy egy adott szolgáltatás az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján a kedvezményes 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

  • Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
  • ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,
  • a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek konjunktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

A kormányrendelet ezen szolgáltatás esetében terjesztette ki az 5 százalékos adómértéket. Korábban a kedvezményes adómértéket kizárólag étkezőhelyi vendéglátás keretében lehetett alkalmazni, 2020. november 14. napjától elvitel és házhoz szállítás esetén is érvényesíthető a kedvezményes adómérték.

A kedvezményes adómérték alkalmazására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a termékértékesítőnél a kedvezményes adómérték alkalmazásának feltételei a védelmi intézkedések elrendelését és hatálybalépését megelőzően, azaz 2020. november 14. napját megelőzően is fennálltak, illetve védelmi intézkedések hiányában fennállnának.

Fontos, hogy a kedvezményes adómérték nem alkalmazható a szállítási díjra, ezért a számlát meg kell osztani, a szállítás díját 27 százalékos áfával terhelten kell megállapítani.

A kedvezményes adómértéket addig lehet alkalmazni, ameddig a Kormány a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket fenntartja, de ettől függetlenül a kormányrendelet 2021. február 8-án hatályát veszti.

(Lezárva: 2020. november 16.)


 

Adópraxis (2020-11-16)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról