ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1189 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Az 5%-os áfa feltételei ételkiszállítás esetén

2020-11-26

November 14-étől öt százalékra csökkent az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételek és italok áfája. A kedvezményes áfa alkalmazásának feltételei vannak. A NAV tájékoztatója felhívja a figyelmet, hogy milyen feltételek teljesülése szükséges az 5 százalékos adómérték alkalmazásához.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló Korm. rendelet alapján a vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottakon kívüli személy csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében tartózkodhat. 2020. november 14-étől addig, amíg ez a rendelkezés hatályos, – vagyis akkor, ha az ügylet Áfa tv. szerinti teljesítési időpontja 2020. november 14-ére vagy azt követő olyan napra esik, amikor a Korm. rendelet előírása alapján nem valósulhat meg helyben fogyasztás – 5 százalékos adómérték vonatkozik az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra.

Az 5 százalékos adómérték alkalmazhatóságának három feltétele van.

1.    Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontjának megfelelő szolgáltatás csak a veszélyhelyzetben alkalmazandó előírás miatt nem valósulhat meg, vagyis ezen szolgáltatás feltételei a veszélyhelyzeti intézkedést, azaz 2020. november 14. napját megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának.

Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontjának megfelelő szolgáltatás: Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből).

2.    Helyben fogyasztás esetén az ügylet a TESZOR’15 56.10 alá tartozna.

3.    Azonnal fogyasztható étel és helyben készített, alkoholmentes ital elvitelre vagy házhoz szállítással való értékesítése valósul meg.

A NAV külön felhívta a figyelmet arra, hogy az 5 százalékos adómérték nem alkalmazható az ügylettel összefüggő, szállítással kapcsolatos díjra. 

Így abban az esetben, ha a vendéglátó üzlet az étel, ital házhozszállítással történő értékesítéséhez kapcsolódóan kiszállítási díjat kér, ezen díj tekintetében 27 százalékos adómértéket kell alkalmaznia.

 (Lezárva: 2020. november 25.)
 

Adópraxis (2020-11-26)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról