ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1148 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Változik az EKÁER-szabályozás 2021. január 1-jén

2021-01-06

2021. január 1-jével változnak az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerre (EKÁER) vonatkozó szabályok.

A 2021. január 1-jén hatályba lépő törvényi szabályok a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvényben szerepelnek, a törvényi szintű rendelkezések az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben maradtak.

Az új EKÁER rendelet, vagyis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 23/2020. (XII. 23.) PM rendelet a Magyar Közlöny 2020. évi 288. számában jelent meg, tehát igen rövid idő állt rendelkezésre az új rendelet szabályainak a megismerésére.

A legfontosabb változás, hogy 2021. január 1-jétől kizárólag azokat a termékeket kell bejelenteni, amelyek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet mellékleteiben szerepelnek.

Fontos változás, hogy bővül a kockázati biztosíték alól mentesülők köre. Az EKÁER hatálya alá tartozó termékekre főszabály szerint kockázati biztosítékot kell nyújtani, ám e kötelezettség alól a szabályozás bizonyos esetekben mentességet biztosít. 2021. január 1-jétől a korábbi mentességek mellett már a megbízható minősítésű adózóknak sem kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk.

Az új EKÁER rendelet 24. § (4) bekezdése szerint a 2021. január 1-jén, illetve a 2020. negyedik negyedévére vonatkozó minősítés alapján megbízható adózónak minősülő adózó esetén az állami adó- és vámhatóság haladéktalanul, hivatalból intézkedik a rendelet hatálybalépését megelőzően az elkülönített letéti számlára befizetett kockázati biztosíték összegének az adózó részére történő visszautalása, illetve a vállalt garancia felmondásához szükséges hozzájárulásának a pénzintézet részére történő továbbítása iránt.

Megszűnik továbbá a biztosítéknyújtási kötelezettség az 5 százalékos adómértékű termékeknél is, melyeknek a felsorolását és meghatározását az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 3. számú melléklete tartalmazza.

Az adózói igények figyelembevételével a szankciók rendszerében az adózás rendjéről szóló törvényben is új szabályok lépnek életbe.

Az új EKÁER rendelet szerint az útszakasz-mentesítés a belföldön belüli forgalom mellett már valamennyi forgalmi irányra is kérhető, és az engedély visszavonásig lesz érvényes. Fontos, hogy a 2021. január 1-je előtt benyújtott útszakasz-mentesítésre vonatkozó kérelmek, valamint a 2021. január 1-je előtt véglegessé vált útszakasz-mentesítést engedélyező határozatok esetében már az új EKÁER rendelet szabályai alkalmazandók.

Fontos, hogy a 2021. január 1-jét megelőzően tett bejelentések tekintetében még az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet 2020. december 31-én hatályos szabályait kell alkalmazni.

(Adópraxis Szerkesztőség)

(Lezárva: 2020. december 30.)

Adópraxis (2021-01-06)

Mennyi idő alatt képződik az EKÁER-szám?

Az állami adó- és vámhatóság az EKÁER-számot az EKÁER-felületen való rögzítést követően azonnal megállapítja, és azt az adózó megkapja, feltéve, ha a szám igényléséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. Az adózó, törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja, vagy az általa kijelölt személyek által teljesített bejelentés alapján az EKÁER-szám az EKÁER elektronikus felületen megállapításra és tárolásra kerül.

Mi történik abban az esetben, ha a NAV nem adja ki időben az EKÁER számot?

Az EKÁER szám kiadása – a kiadhatóságra vonatkozó jogszabályban foglalt feltételek egyidejű teljesítése mellett – az EKÁER felületén történik néhány másodperces határidővel. A feltételek teljesítése esetén a rendszer kiadja az EKÁER-számot, egyéb esetben a kiadhatóság akadályát jelentő tényről tájékoztatja a bejelentőt. Az üzemzavar ideje alatt nem kiadható EKÁER-számok esetében szankció sem áll fenn. Megjegyzendő, hogy a bejelentéseket az akadály megszűnését követő munkanapon kell teljesíteni.

 (Lezárva: 2020. március 05.)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról