ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 652 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Gép beszerzése és értékesítése

2022-05-16

Hogyan jár el az érintett cég helyesen a számla kiállításánál, amennyiben egy (áfakörbe tartozó) belföldi székhelyű bt. vagy kft. vásárol egy gépet németországi eladótól, a gép azonban nem érkezik be Magyarország területére, hanem ugyanez a belföldi székhelyű bt. vagy kft. eladja egy németországi vevőnek (áfakörbe bejelentkezett egyéni vállalkozó)?

További felmerülő kérdések: Felszámított áfával kell kiállítani a számlát eladóként a vevő számára? Nekünk milyen számlát lehet befogadni az eladótól? Ha szerepel rajta felszámított áfa, visszaigényelhető-e az összeg? 

A válasz megadása során abból indultunk ki, hogy a gép beszerzése, értékesítése következtében nem kerül ki Németország területéről. A kérdésben említett esetben a gép beszerzése és értékesítése egyaránt Németországban adózik.
A német cégnek fel kellene számítani a német szabályozás szerinti áfát a belföldi cég felé, mivel az általa értékesített gépet az ügylet következtében más tagállam területére nem fuvarozzák el.

A belföldi cég értékesítése után Németországban köteles adózni, ennek érdekében be kell jelentkeznie áfaalanyként a német adóhatóságnál. Mint német áfaalany a német cégtől kapott számla alapján a német adóhatóság felé benyújtandó áfa bevallásban levonható áfát számolhat el.

A gép értékesítése után a vevőnek a német szabályozás szerint áfát kell felszámítani, amelyet a német adóhatóság felé benyújtandó áfa bevallásban kell fizetendő áfaként elszámolni.

Bonácz Zsolt (2022-05-16)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról